the flipflop life

2015-04-22
12:55:09

Några saker jag inte visste om Svalbard
 
Visste ni till exempel att de som bor här har alkoholransonering? De får ett kort som kryssas i varje gång något handlas och ransonen är ca så stor som när man handlar taxfree från ikke EU land och ska ta in i Sverige. Alkohol och tobak och lite annat är ju skattefritt här så det är otroligt billigt, om det var fritt fram skulle det kanske finnas ganska många fler missbrukare, vad vet jag. 
 
 
Visste ni att svalbard bara är tillfälligt Norskt och att det är jättemånga länder som är med om Svalbard men att Norge fått ansvar att driva allt.  Det är snart "omval" och om inte Norge har majoriteten av befolkningen här så kan beslutet omvärderas. Då blir troligen det land som har flest invånare representerat här som får förfrågan. 
 
Visste ni att det sägs att den 2a största befolkningsgruppen här är Thai?? Jag vet inte helt säkert men det är vad som sägs. Tänk om några år om Svalbard helt plötsligt skulle bli thailändskt?? 
 
Visste ni att alla kan få vapenlisence för självförsvar mot isbjörn utan att ens ha rört ett gevär någon gång i sitt liv?? Bara att ansöka hos sysselmannen. 
 
Visste ni att man inte kan födas eller begravas på Svalbard? Alla som är gravida blir två veckor innan BF nedflugna till fastlandet där de får hushålla bäst de vill tills barnet är ute.  
Om man skulle råka trilla av pinnen medan man är här blir kroppen forslad  till fastlandet eftersom det på grund av permafrosten är omöjligt att gräva ned någon. Det är tydligen på tal om att man ska kunna få sin aska strödd här efter att kroppen  kremerats på fastlandet men det är inte klart ännu. 
 
Visste ni att Svalbard är det landområde  som ligger  längst norr ut i världen som har tätbefolkade områden. De är också här det nordligaste universitetet ligger.  
 
Visste ni att det finns mer än  dubbelt så många skotrar som människor här? Eftersom det är skattefritt så är det ofta billigare att köpa ny än att laga så när den inte fungerar längre så parkeras den för att aldrig mer förflyttas och så kommer en ny hit. 
Det finns också många fler björnar än människor och ändå är det folk som bott här i över tio år och aldrig sett en. 
 
Visste ni att en timme på skoter ut i vildmarken är lika med 12-18 timmar vandring om man skulle gå samma väg tillbaka. Man vill alltså inte att ens skoter lägger av 5 timmars skotertur iväg..... Det är lag på att ha med vapen och tält samt förnödenheter för att klara minst ett dygn i vildmarken. 
 
 
Det finns en matbutik här, ett sjukhus, ett värmeverk, ett kulturhus och en flygplats. Sedan flera hotell, restauranger och barer, turistkontor och souvenirer. Det är typ det som finns. Alla känner alla och alla vet allt som har hänt i byn. Det är ganska mysigt så här när man är på besök men kanske blir tråkigt och jobbigt i längden...  
 
Något jag har kommit fram till de här dagarna är att om jag skulle flytta hit så måste jag ta vapenlicens samt köpa vapen och skoter. Det är så tråkigt att bara kunna röra sig runt i lilla byn ensam. Så fort man ska utanför så är risken för isbjörnar så stor att det vore dumt att utmana ödet och så är det svårt att ta sig fram i snön och på isen. 
 
Det finns ca 20km väg och that's it. Så bil är inte jättevärt...  Ja det är dagens tankar. 
 
 
 Igår flög jag till gruvsamhället Svea i den här lilla flygmaskinen. Det var en upplevelse det. Både turen och gruvan. 
 
Terminalen och incheckning här!
 
Inne i planet fanns 18 sittplatser plus två piloter. Det var ca 1,6m högt i tak och lika brett. Mycket intressant!

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: