the flipflop life

2017-02-27
00:30:00

Sista dagarna på stranden

Resan lider mot sitt slut och jag har spenderat mina sista dagar längs kusten. Först två dagar i tangalle och sen 4 dagar tillbaka i Mirissa. 


Det har varit riktigt härligt och det är med blandade känslor jag sätter mig på planet hem. 


En överfull chickenbus
Pizza, nej jag menar Roti hut
Horseshoe Bay eller hirikitya beach som jag tror den heter också
Tangalle Beach
Horseshoe bay
Slår aldrig fel
Strandfest varje kväll. Raketer och beslysning för bästa stämning
I Mirissa Hittade vi en stig som ledde till en hemlig strand
Secret beach var på riktigt så där drömmig som man vill ha det.
Vissa (läs Ruth och Iona) gjorde akrobatik medans andra (läs jag) slumrade i en solstol med ljudbok i öronen.

2017-02-26
02:30:00

Yala national park

Vi kom fram till Tissa på eftermiddagen och dealade till oss ett privat rum för 3000 rupees. (180kr) det var ett riktigt lyxigt rum och hotellet verkade seriöst. Därför bestämde vi oss för att arrangera vår safari med dem. 

En halvdag i parken med jeep gick på 5000 rupees vilket är mycket pengar här men när man tänker efter så är det ganska billigt. 

Vi blev hämtade strax före 05 och körde iväg mot Yala. Vi var trötta men ändå spända på att kanske få se en vild leopard. 

Vi kom till parken lite före den öppnade och fick vänta med 300++ andra jeepar på att få komma in. 

Det var nog den skumpigaste bilfärd jag varit med om och tyvärr utan större resultat. Vi såg några elefanter och fåglar. Och flera mungos som var väldigt nyfikna men ingen leopard.

Vi var ganska besvikna på hela turen. Vi trodde att vi skulle få en chaufför och en guide men det visade sig att chauffören var "guide".  Han kunde knappt någon engelska och var för upptagen med att inte köra av vägen för att kunna upptäcka några väl kamoflerade djur.  Så i princip blev vi körde runt i en nationalpark i 5 timmar utan en enda historia eller fakta om djur. Vi fick själva hålla utkik och vi vet ju alla hur svårt det är.  

Så tyvärr åkte vi därifrån med en mindre glad känsla i kroppen. Ganska irriterade på fel informationen från vårt hotell. Känslan att bli lurad är aldrig kul. 
Hotell personalen hävdade såklart att det är normalt i Sri Lanka och att ingen får både chaufför och guide för 5000 per person. Trots att vi hade bevis för motsatsen. Vi var 6 personer i bilen så vår chaufför fick alltså  30 000 rupees på 5 timmar. En normal månadslön i Sri Lanka... Men han var ju nöjd iallafall. 

Vi satte oss återigen på en buss. Denna gång till Tangalle. 


2017-02-25
10:30:00

Ella

Tågresan mellan Hatton och Ella har blivit korad till en av världens mest spektakulära. Och vi blev inte besvikna. Utsikten var fantastisk och vi hade tur att komma med ett tåg som inte var överfullt så vi kunde flytta oss från sida till sida och hänga ut genom dörren för att få bästa utsikten. 


I Ella tänkte vi först bo i tält men vi ombestämde oss när vi insåg att tältplatsen också var största partyplatsen. Efter en natt med bergsbestigning var det inte vad vi var sugna på. Vi hittade ett billigt homestay istället och slocknade tidigt. 

Vi vaknade utvilade och hyrde en moppe över dagen för att se på utsikten runt Ella. Det finns ett berg att bestiga där med. Men våra ben kunde knappt bära oss när det var platt så att klättra fanns inte på kartan. 

Inte mig emot. Ett berg räcker. 

Det var minst lika fint att köra på de slingriga vägarna runt Ella som tågresan dit var så vi njöt ordentligt.

På kvällen tog vi oss till partyplatsen för att kolla om det var något drag, det var det och vi hade en riktigt kul kväll! 

Kom inte i säng förrän vid 03 och det var riktigt tungt att vakna i tid för att ta nästa chickenbus till Tissa. 

Teplantage överallt!
Obligatorisk hjälmselfie
Ravana falls
Papayajuice with a view
Standardmiddag. Kan inte längre räkna hur många rotis jag ätit och hur många olika Chicken curries jag provat. En sak vet jag, gott är det!
Nine arch bridge

2017-02-25
06:09:41

Adams Peak

Efter Kandy reste jag vidare med två tjejer från hostelet. Iona och Ruth. Vi tog tåget till Hatton och sen en skapligt skröplig chickenbus från Hatton till Dalhousie. Vi hyrde ett rum av en Lanka familj och strosade sedan runt i det lilla samhället. Inte så mycket att göra och se här förutom hajk.

Vi gick och la oss redan vid 21 med alarmet satt på 01.30. Planen var nämligen att bestiga Adams Peak och nå toppen  innan solnedgången. 

Vid 02 började vi vår vandring. De första fyra km var inte alls så ansträngande. Lite uppför men helt genomförbart utan att tappa andan helt. 

Sedan började den branta stigningen. Vi tog det väldigt lugnt och det var sjukt mycket folk. Dock fick vi veta senare att det inte var något speciellt alls. Vissa helgdagar är det såna köer upp att de flesta inte når toppen. Så vi hade tur! 

Det här är en för många religiös vandring. På toppen finns det en insjunkning i berget som liknar ett fotspår. Buddhisterna säger att det är buddahs fotspår, hinduerna säger att det är Shivas fotspår och kristna och muslimer säger att det är Adams fotspår. Vissa påstår att Sri Lanka var det ursprungliga Eden.  

Fotspåret är pläterat i guld och dekorerat med ädelstenar. Dock är det övertäckt så man kan inte se det. 

På grund av den religiösa anknytningen som finns så är det många som gör en årlig pilgrimsfärd hit. Hela familjer från minsta spädbarn till gammelmormor går upp för berhet. Vissa startar redan vid 18 för att komma till toppen vid soluppgången. Det är alltså en salig blandning av turister som går upp för att få fina bilder av soluppgången och söner som hjälper sin 80 åriga mamma upp en sista gång. Ganska fascinerande. 

Vi gjorde många stopp längs vägen och nådde toppen ca 06.  5500 trappsteg senare...  06.25 visade sig de första solstrålarna och det var så vackert. Trollskt nästan. Toppen ligger 2243m över havet så vi befann oss ovanför molnen. 

Vi hade lite photoshoot nån timme och gick sedan ner. För att vara helt ärlig var nog ner jobbigare än upp. Knäna fick rejält med stryk även om andningen höll sig på en normal nivå. 
Vid 10 tiden kom vi tillbaka till Dalhousie. Trötta och nöjda. Det här var definitivt en av Sri Lankas highlights. 
Vi åt frukost och satte oss sen igen på den härliga bussen tillbaka till Hatton för att ta oss till nästa destination ; Ella

Starten av vandringen
En kopp te innan sista etappen till toppen
Packat med folk
Svårt att fånga på bild men det var så vackert
Ser ni skuggan från toppen där? Häftigt fenomen
Mina kompanjoner, Ruth och Iona
Utsikten på väg ner gick inte av för hackor
Nöjd
Där är Adams Peak!

2017-02-20
05:30:00

Kandy

Kom fram till Kandy framåt kvällen och checkade in på ett Hostel. 


Först verkade det vara ett riktigt trevligt ställe med go stämning och bra folk men det visade sig vara fel. 

Eller fel och fel. Men jag trivdes inte. Ägarna var otrevliga och rummet sunkigt. Toalettdörren gick inte ens att stänga och madrassen i sängen var så tunn att man kände varenda ribba när man låg ner... 

Men men. Billigt var det ju iallafall. Och stannade bara två nätter. 

På alla hjärtans dag strosade jag runt i stan och gick upp till en stor budda staty för att se på utsikten. På kvällen hängde jag med två tjejer från hostelet, Ruth och Iona, och vi dissade alla romantiska par som satt omkring oss och firade på vårt eget sätt. God mat och god dricka.

Vi tre la oss hyfsat tidigt och åkte sedan tillsammans till nästa destination ; Adams Peak 

Kandy lake
Big buddah
Utsikt över Kandy

2017-02-19
16:30:36

Sigiriya

Efter min slapparvecka i negombo var det dags för lite kultur och världsarv. 


Jag tog bussen från negombo till Kurunegala, bytte till en annan buss för att komma till Dambulla för att till sist ta en tuk tuk till Sigiriya. Det var en lång resdag (8 timmar totalt)  och jag somnade sött i mitt rosa rum redan vid 21tiden.

Tidigt nästa morgon begav jag mig till Sigiriya rock som finns på Unescos världsarvslista. 

Det var lagom med folk och lagom varmt så tog det lugnt de 1200 trappstegen upp till toppen. 

Beundrade utsikten och de gamla tempellämningarna en stund och gick sedan ner igen. 

För att vara helt ärlig så var det ganska dyrt att besöka den här platsen. 5000 rupees (nästan 2 dagars budget) i inträde, plus tiden det tog att åka dit. Men vissa saker måste man bara göra när man ändå är i närheten. Det var trots allt en fin förmiddag. 

Jag åt lunch och satte mig sedan på en buss till nästa destination ; Kandy. 

Mitt fina rum
Ett tempel nära ingången till Sigiriya
Sigiriya rock, eller lejonklippan som den också kallas
En skröplig gammal apa
Man får verkligen inte sitta här. Om det skulle vara oklart på något vis
Långt där borta ser man budda statyn från bilden ovan.
Gamla lämningar på toppen av Sigiriya. Det här var en swimmingpool
Fin utsikt var det också

2017-02-11
12:20:29

Negombo

Det här är en liten plats nära huvudstaden Colombo, där de flesta besökarna stannar endast en natt innan de reser vidare till andra destinationer i Sri Lanka. Jag har råkat stanna en vecka och trivs himla bra. Jag har gjort precis det jag ville när jag planerade den här resan. 


Jag har ätit frukost på homestayet jag bor på. Gått till en pool vid nåt av de lite mer fancy hotellen och lagt mig i en solstol. Lyssnat på Harry Potter på ljudbok flera timmar om dagen. 
Ätit lunch på samma ställe varje dag. Olive garden heter det. Så mysigt ställe med trevlig personal. Sen massage / fotbehandling rund 17 tiden. Tillbaka till homestay, duschat och fixat. Och till sist. Middag på samma ställe i 5 av 7 kvällar. Haha 
Hittade ett ställe andra kvällen som serverade billig krabba. Min absoluta favoritmat här nere. Så jag har ätit där alla kvällar utom en då krabborna var slut. Dom älskar mig och jag älskar dem.  Edwin restaurang heter stället. Skriver ner det så att jag inte glömmer. (inte en chans men ändå) 

Efter middagen har jag gått till antingen rodeo pub eller serendib pub och socialiserat med diverse folk och druckit några öl. 

Och efter några timmars sömn repeterat ovanstående. 
I morgon är det dock dags att bryta mönstret. Jag tänkte ta en buss till norra delen till ett ställe som heter Sigiriya. 
Sen ska jag försöka klämma in alla stora sevärdheter som finns i Sri Lanka under mina sista två veckor här. Det blir nog bra. 


2017-02-10
18:09:20

Nu kokar jag. Jag kokar över

Jag kan ta det till en viss gräns. Ord och catcalls. Män som följer efter och fortsätter att insistera på att jag ska ta en drink med dem trots upprepade ;nej tack. Ständig uppmärksamhet. Hello beautiful. Hello darling. 
Jag är inte din jävla darling. Men det är lätt att stänga ute. Med ett par hörlurar, en blick riktad rakt fram och bara gå förbi och ignorera problemet tills det är utom hörhåll. Andas och slå bort orden. Då sjuder det bara lite i mig. 
När det blir fysiskt, då kokar det över. Som en jävla tryckkokare. Men försent. Svinen är redan långt borta på sin moppe. 3 sekunder. Allt det tar. Hela situationen är över på 3 sekunder. Och kvar står jag med ett bröst som kokar över av ilska. Och en liten känsla av skam. Jag kanske borde skylla mig själv? Jag har ju inte täckt mina långa ben med byxor utan går runt i shorts. Slår bort tanken. Tillbaka i ilskan. Vad fan ger dem rätt att ta mig på rumpan och skrika hi baby bara för att jag har på mig shorts? Riktiga.jävla.svin. Jag ser dem gasa iväg. Två män, i min ålder troligtvis, som inte äger skam i kroppen. Som inte förstår rätt och fel. Som tycker att det hela var roligt och spännande. Jag ser det i deras ansikten när de vänder sig om en sista gång. Båda två med äckliga breda grin till leenden och blickar som betyder att jag inte är värd någonting. Bara ett objekt som det är okej att göra vad som helst med. 


2017-02-05
19:14:03

Maldiverna

Har spenderat nästan två veckor i vad de flesta ser som sitt top 3 drömresmål och jag kan väl inte annat än hålla med. 


Maldiverna har varit magiskt. 
Jag började min vistelse på den konstgjorda ön Hulhumale. Den är byggd bara för att få plats med alla människor som väljer att flytta in till stan från diverse avskärmad öar och för att få plats med flygplatsen. Ön kallas också runway Island hehe. 

Jag strosade runt på nästan öde gator och kollade in stranden. Man får inte bada med bikini här utan måste täckas om man är kvinna. Strikt muslimskt är det så det är bara att acceptera om man inte vill hamna hos polisen. (på riktigt så kommer polisen om man visar magen.) jag hade ingen lust att bada med kläderna på så gick vidare. Försökte förgäves få tag i lite US dollar men det var ingen bank som ville sälja, trots att alla vill ha betalt i det. Ingen vill ha den lokala valutan Rufiyaa..  Hittade tillslut efter många frågor en person som kunde skicka mig i riktning black market och där fick man köpa dyra dollar. 

Kvällen spenderade jag tillsammans med Ahmed, en Maldivian som jag träffat via couchsurfing. Vi käkade middag och det var trevligt. Minns inte om jag skrev om det här i förra inlägget men hur som helst det  var i princip min första dag i Maldiverna. 

Den 25e vaknade jag upp och käkade en ordentlig frukost. Tog mig sedan till flygplatsen för att flyga till kadhoo Island där liveaboard turen skulle starta. 

Det var en fantastiskt fin flygning och jag satt med näsan mot rutan hela vägen. 

Väl framme blev vi mottagna av nästan hela crewet och jag tillsammans med 10 andra förväntansfulla personer blev ledda till vårt hem för de nästa 10 dagarna. 

Vi checkade in och chillade på båten resten av dagen väntade på de två sista passagerarna som skulle komma med ett senare plan. 

Vi var totalt 13 gäster på båten. Ett ungerskt par, Tamas och Erika, 4 kompisar från England, Katy, Katy, Lucy och Mark, ett par från Nya Zeeland, Ian och Nikki, och så 5 solo travellers, jag själv, två britter, Bruce och John, en kille från Qatar, Jassim och sist Vegal från Kina. 

En ganska brokig skara kan man säga. 
Båten var bara halvfull så alla fick en var sin hytt och det fanns gott om plats för alla ombord. 

Dag två startade tidigt. Väckarklockan stod på 06.00 och första dyket var redan 06.45. 
En fin start dock. Vi upprepade följande schema varje dag. 
06.00 vakna
06.30 briefing och dyk 
08.00 frukost 
08.30 naptime 
10.30 briefing och dyk 
12.30 lunch 
13.00 naptime 
14.30 briefing och dyk
16.30 chillax time på övre deck 
19.00 middag
22.00 natta 

En av dagarna var det nattdyk också. Annars såg det ut sådär varje dag. 

Tyvärr blev jag sjuk några dagar och hade alltså naptime hela dagen och missade allt det fina men det kan inte råd för. 

Dykningen var bland det häftigaste jag gjort. Så. Många. Hajar. 
Seriöst flera 100 hajar som simmade omkring oss. Härligt!!  

Det var ordentligt strömt i kanalerna vi dök i.  Vi hade med oss krokar för att kunna häkta fast oss på botten för att inte flyga iväg. 

Ibland när man kollade "in i strömmen"  fladdrade kinderna som om man stod mitt i en storm. 
Lite läskigt men det skapar mycket action bland fiskarna.  
Vi såg så mycket fint! 
Flera typer av rockor, oräkneliga fiskar och så hajar. Mmmmmm! Saknar det redan! 

Alla undervattensbilder har Erika tagit  eftersom jag inte har någon egen kamera. 

Sista dagen på cruisen gjorde vi bara ett dyk så resten av dagen höll vi till på övre däck i jacuzzin och sippade cava. 
Inget dåligt avslut på resan inte! 

Tillbaka i Malé checkade jag in på ett ganska flådigt hotell. Jag fick ett stort rum med havsutsikt. Malé är inte den roligaste staden jag varit i så jag åkte ut till ett resort över dagen för att få lite strandhäng och riktig känsla för Maldiverna.  Det var fint men jag skulle inte velat bo sådär två veckor. 

Ett resort med en bufférestaurant på hela ön. Det enda man kan göra är att umgås med sin familj och sola och bada. Jag skulle bli less, hur fint det än va! 

Härligt får ni lite bilder från veckan. 

Lilla planet vi flög med.
Alltså man blir aldrig mätt på den här utsikten
Hytten jag bodde i på MV Orion
Hajar som hajar
Ett gäng eaglerays kikade förbi
Spot the odd one
Några av alla 100tals delfiner vi såg
Båten
Morgonpigg 06.00
Jaccuzihäng
Mark, Katy och Lucy
Utanför flygplatsen i Male
Mitt hotel, Marble
Inte så pjåkigt för 450 kr natten!
Det är så ljust utan glasögon!
Babyshark
Dom kom ganska nära. Tur att dom är så små!