the flipflop life

2014-01-15
17:17:14

Mandalay Hill och hur man får en gratis guidning
Gav mig iväg på upptäcktsfärd i morse efter frukost. Började gå runt palatset som utgör kärnan av stan för att tillslut komma fram till Mandalay Hill. Jag älskar städer som är uppbyggda i rutmönster i nord/syd och öst/väst och med siffror som visar vart på gatan man är. Det gör att till och med jag kan ta mig fram trots pappas gener. 
 
Det var många som gick en bit med mig för att prata. Framför allt för att fråga varför jag var själv och vart jag kom ifrån. Alla mycket trevliga. De flesta ville skjutsa mig men jag ville gå. 
 
När jag efter en lång promenad kom fram till de långa trapporna tog jag av mig skorna och började klättra. Kom inte långt förrän ännu en local började prata med mig. Han frågade om han fick gå med mig upp till toppen och det är klart att han fick det. Han berättade mycket om templena och buddismen. Aung Aung hette han och var 35 år. Han hade varit munk i 20 år men nu skulle han bli turistguide för det var så sjukt bra betalt menade han på. Och det kan jag ju förstå. Men för att bli guide måste man vara bra på engelska. Han berättade att han så ofta han var ledig från sitt jobb (en dag varannan vecka ish) så åkte han till turistställen för att prata. Det var så han hade lärt sig det mesta. 
 
Han hade massor att berätta så jag bjöd på lunch på en liten restaurang där vi belv väldigt utstirrade av samtliga gäster och personal. Han erbjöd sig att köra mig en liten rundtur på sin moped som tack. Det verkade kul så jag hoppade upp! Vi besökte flera tempel och pagodas och han berättade om munkar och sin tro. 
 
Vi besökte hans gamla boende för munkar och jag träffade några av hans vänner. De yngsta där var jätteblyga och flera av dem hade aldrig sett en vit, de kom från landet. Det kändes väldigt speciellt. 
 
Han körde mig till en stadsdel där de tillverkar buddastatyer i marmor och jade. Vilket hantverk!! Köpte en liten budda som minne. 
 
Vi körde in i en liten by och barnen blev som galna. Jag hoppade av motorcykeln och flera barn kom fram. En liten tjej ville ha en kram och efter att jag givit henne en så kom flera. De skrattade och var så glada. Tyckte mycket om att bli fotade, men ännu mer att se hur bilden blev i kameran. Vet inte hur många bilder jag knäppte där. Deras glädje smittade verkligen!
 
Han körde mig runt till universitetet där vi fick en kopp te, och till ännu ett munkhus där jag fick smaka några väldigt goda frukter som jag aldrig sett förut. Fick med mig ett knippe för de tyckte att det var så roligt att jag gillade dem.
 
När det började närma sig solnedgång så frågade han om jag inte ville åka till floden för att se den och jag sa att jag gärna ville det. Det här är alltså typ klockan fem och han har kört omkring mig i 4,5 timme. 
 
Solnedgången var magisk och jag fick massa fina bilder! Även på månuppgången. Ser fram emot att få ta soluppgångsbilder imorgon.
 
När vi började köra hemmåt så såg jag att lampan för bensin börjat lysa så jag erbjöd mig att tanka. 
Vi stannade vid vägkanten och några barn kom springande med en 1,5 liters vattenflaska fylld med en gulaktig klar vätska. Bensin tydligen. De fyllde på och jag betalade 1 dollar. Galet billigt!
 
Vi kom tillbaka till Mandalay city och jag var hungrig igen. Vi käkade mycket god middag och pratade om skillnader mellan Sverige (ett land som han inte hade hört om innan) och Myanmar. Vid kl 21 körde han hem mig, ända till dörren. Alltså vi träffades vid 11 på förmiddagen och jag kom hem vid 21, så för 10 timmars gudidning betalade jag en lunch och lite bensin. Allt för att han ville prata engelska och lära sig om andra kulturer. Snacka om gästfrihet och servicemind!
 
Helt sjukt trevlig dag och väldigt lärorikt och intressant. Det ska bli väldigt spännde imorgon med en "riktig" guide som jag faktiskt betalar för. Har mycket höga förväntningar nu!
 
Dags att sova. Alarm på 04.45.
Utsikten halvvägs upp
AungAung och jag på G ut på vägarna.
Experimenterade lite med lång slutartid för att få en vacker månbild. Här är ett av exemplaren, ser nästan ut som solen..
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer:

Ännu en härlig dag, det låter tryggt med en ex munk som guide.
Kram Karin

2014-01-16 @ 09:34:45

Vilket äventyr! Härligt med människor som vill lära sig mer och erbjuder sig att guida, finns inte många sådana exemplar kvar längre i lans som tex sverige.

Svar: Ja det är verkligen unikt. Är så himla glad att jag fått möjligheten att träffa flera av den sorten. :)
Marielle

2014-01-17 @ 19:27:40
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: