the flipflop life

2020-01-03
03:32:43

Ett decennium av resor
Nu är det 2020. Det är 10 år sedan jag började resa på egen hand. 35 länder och mer än hälften av tiden spenderat utanför Sveriges gränser. Både jobb- och nöjesresor. 
Efter studenten i juni 2010 så började äventyret på riktigt. 
En första säsong inom restaurangbranschen på Åland, det startade allt. 
Första långresorna var tillsammans med Oscar. Vi bilade genom Europa och reste genom hela Karibien och Centralamerika. 
Otroligt vad jag har utvecklats sedan dess. Jag minns att jag mötte flera personer, speciellt tjejer, som reste själva och det enda jag kunde tänka var: är de helt galna??? Vem vill resa själv??? 
Ja det skulle ju visa sig senare att jag var en sån, är en sån, som verkligen älskar att resa solo. 
 
Efter två långresor med den resvane Oscar kände jag att jag ville prova något nytt. 
Jag och Elin åkte på livets äventyr till Malaysia i nästan 3 månader (efter att ha "missat" flyget hem och bokat om till några veckor senare) , där jag i skrivandets stund är tillbaka och har bott i 5 månader. 
 
Ytterligare ett år efter detta precis efter nyår 2013/2014 åkte jag på mitt livs första soloresa. 
Var så nervös innan jag landade i Bangkok men så fort jag klev på tåget in mot centrum så hade jag träffat en annan tjej som reste själv och då släppte all spänning. Jag förstod att det skulle lösa sig och sedan dess har jag verkligen njutit av att komma ensam till nya platser. Så många människor jag mött och platser jag besökt på grund av det. Att komma till ett land utan planer kan ta en till otroliga möten så länge man är öppen för det, och jag har verkligen blivit en ja-sägare. 
Allt från småplansflygande i Alaska, sköldpaddsbebisräddande i Nicaragua och att undervisa i engelska i Myanmar. 
Minnena och erfarenheterna från mina resor är det käraste jag har. Jag är så glad för att jag har haft, och fortfarande har, möjligheten att fortsätta denna livsstil. 
Trots universitetsstudier och lägenhetsköp så går det , bara man vill. Såklart ändras preferenserna hur jag vill spendera min semester. Vilka platser som lockar och vilka människor som det känns värt att spendera tid på. Ju äldre jag blir desto färre jämnåriga möter jag och ibland är det såklart svårt att relatera till de som är iväg på sin första resa och har som jag hade, noll erfarenhet. Men naturen är alltid där och det finns inget som imponerar så mycket på mig som det. Relationerna hemma förändras såklart också. Barn föds och mina närmaste vänner stadgar sig. Det har verkligen varit avgörande att jag mellan alla äventyr haft tid att träffa alla. Och att familj och vänner har kunnat anpassa sig efter mitt tighta, alltid fullspäckade "hemmaschema". 
Att det numera finns facetime och messenger och i princip alltid wifi eller mobildata förenklar ju enormt mycket också. Det gör att det är mycket lättare att hålla kontakten trots tidsskillnader och långa avstånd. 
När jag reste första gången hade vi inte ens smartphones. Bara en bok. En analog karta?! Och det är bara tio år sedan. Otroligt att tänka på. 
 
Terminen i Malaysia rör sig mot sitt slut och det känns skönt. Det har varit påfrestande på många sätt, även om den akademiska biten varit löjligt lätt. Kulturkrocken som blir otroligt tydlig när man behöver handskas med byråkratin har tidvis gett mig mindre hjärnblödningar och påmint mig om hur lyckligt lottad jag är som är född och uppvuxen i Skandinavien. 
Om mindre än två veckor lyfter planet mot Auckland och en 7 veckors roadtrip kommer att börja. Jag hoppas att allt går som det ska med bilhyrandet så att jag kan förverkliga Nya Zeelands drömmen. 
 
Det är dags att ta tag i sluttentaplugget nu. 5 tentor på 10 dagar, första imorgon (på en lördag??) och sedan rullar det på. 
Eftersom jag precis kommit tillbaka till USM efter två veckor med föräldrarna har det inte blivit mycket plugg hittils (läs: noll plugg) så det är hög tid. 
 
Det har varit så roligt att visa en del av mitt liv för dem, både i Malaysia och Thailand. Firat både jul och nyår tillsammans och njutit av fantastiska stränder, god mat och fina upplevelser.