the flipflop life

2015-04-27
21:22:39

livet har inte ett fast pris...
...det går på taxameter och det är så jävla värt det. Sista dygnet på svalbard var bland det häftigaste jag varit med om. Lägger upp några bilder här så ni får se.
Så här såg det ut när vi började gå. Solen på väg ned, klockan är ca 23.15
Det här är Ola, en riktig gutt på tur.
 
 
Vi gick upp till isgrottan i Larsbreen. Lilla kaninhålet
Det var bara att fira ned sig in i glaciären. SÅ HÄFTIGT
Det här kallas för baconis haha.
Såhär såg det ut i gången ut.
Klättra klättra
 
Och så den här utsikten när vi kom ut. hjärtögonemoji x1000
Sen forsatte vi upp mot trollsteinen. Den där lilla pluttstenen på toppen var målet. 
Utsikten var strålande!
 
Det var helt fantastiskt på toppen. Och stenen var sjukt mycket större än vi trodde! 
Det var vindstilla och vi hade med oss varm choklad och kex. Har aldrig varit med om makan. Så så fint.
 
Och här kommer den sista bilden. Min bästa capture ever!! 
HAHAHA paniken i hans ögon alltså. ÄLSKAR!
 
 
 

2015-04-25
12:58:59

Topptur till trollsteinen och sen 19 breddgrader söderut
Lämnar precis Oslo bakom mig med kursen mot Arboga. Deppar lite för att jag lämnat vackra svalbard och kommer ner till det här bruna,  regniga,  småblåsiga landskapet.. Hoppas det blir lite ordentlig försommar snart! Längtar tills man kan sitta ute och inte behöver ha så mycket kläder på sig.
 
Sista dagarna på svalbard var helt och hållet fantastiska! På onsdagen hade jag stämt träff med en brasilianska som flyttat till svalbard för att studera och vi gick ut tillsammans, vi käkade och pratade om allt och inget,  hon visade mig runt inne på universitetet och introducerade mig till en kille som hette Ola. Ola, jag och Mirela kollade sen på midnattssolen och jag droppade förslaget att vi skulle gå till isgrottan i Larsbreen på fredagsmorgonen innan jag skulle flyga söderut. Han sa ja direkt och så var det bestämt. 
 
På torsdagen åkte jag med en båt som hette Ms långøysund på en dags Cruise (världens nordligaste) in i billefjorden mot pyramiden(en gammalt rysk bosättning som är nästan helt öde och bara lämnad helt abrupt så att kaffekoppar och kläder och allt ligger precis som det lämnades)  och sedan förbi något som heter svenskehuset. Det var lite molnigt och blåsigt först men ändå en jättefin tur. Det klarnade upp lite och utsikten var fabulous! Tyvärr såg vi inga spektakulära djur.. Hade velat se en val eller valross men tydligen så är det lite senare i säsongen som man har större chans att se det så får lov att åka tillbaka. Träffade två trevliga svenskar som var uppe för att åka skidmaraton på lördag och vi hängde hela turen.  Crew et var 100% filippinska, både kapten, besättning och kock (som lagade fantastisk mat.) Det var en tysk guide som var jättebra, sån entusiasm och energi trots att han är där varje dag och berättar samma sak och får samma frågor ish. 
 
När vi kom i land så skyndade jag snabbt hem för hade stämt träff med en kille som heter Aleksander som skulle ta mig med på en liten skotertur.  
Vi åkte till en utsiktsplats som jag tror hette linken och kollade på solnedgången, det var så breath taking vackert att jag trodde jag skulle svimma. Han berättade också historier om hytterna som låg runt omkring och att allt på svalbard som är från tiden före 1945 räknas som kulturminnen och får inte röras. Det ligger alltså färgburkar, järnsängar, en gammal bil ish osv lite överallt som inte får röras. Också några av hytterna har skotthål som inte får röras och sådär.  Det var jättekul att han ville ta med mig på en liten tur. Han kom ursprungligen från Bardufoss men har bott på svalbard i 5 år. 
 
När vi kom ned igen så åkte jag till Olas lägenhet och vi riggade för topp tur. Hade nämligen kollat in vädret och det skulle blåsa upp under fredagsmorgonen men under natten skulle det vara stilla. Så eftersom solen skiner hela dygnet så började vi vandra kl 23.15.
 
Ola hade fixat med snöskor, rifla och hjälmar. Dessutom varm choklad och karta. Vilken kille! 
Han hade heller aldrig gått  upp till larsbreen men hade kollat var vi skulle gå, jag litade fullt på honom eftersom det verkar som jag lider av kartolexi...  
 
 
 Det var strålande väder, solen höll på att gå ner men eftersom den aldrig går under horisonten så spelade ju det ingen roll. Ingen vind, blå himmel och ett ljus jag aldrig sett makan till. Så vackert. Vet inte  hur många foton jag har på berg och vyer. Enastående! 
Vi gick uppför ca en och en halv timme tills vi nådde isgrottan. Det var som ett litet kaninhål rätt med i backen. Alla mina instinkter sa typ nej inte gå ner i snö hål de kan rasa in!!!  Men vi hade fått klartecken av andra besökare att det var  säkert. Vi tog på oss isskorna och hjälmar och gled ner. In i glaciären i ett hål som var ca 1 meter i diameter.  Det var ungefär 15 meter mer och vi kom till små gångar som naturligt smält. Det var så stört häftigt. Det är helt ärligt det coolaste jag gjort. Vi va nere i grottan typ en halvtimme och jag var som i en sagovärld. Alice i underlandet typ. På vissa ställen var isen så klar att man kunde se som genom fönster på de olika lagren från århundraden tillbaka. Det var ganska varmt där inne. Typ 2-3 minusgrader jämfört med - 10 utanför. Trångt på vissa ställen och fantastiska istappar här och där. Det kändes helt sjukt att gå omkring där nere utan guide och mitt i natten. Kändes lite Hard core haha. Så sjukt häftig känsla. Svårt att beskriva hur det kändes och såg ut men det var toppklass. 
 
Sen gick vi upp ur grottan och beskådade en så vacker soluppgång. Vi fortsatte sedan uppåt ytterligare två timmar och kom till en topp som kallas för trollsteinen. På vägen såg vi en Arctic fox som kilade förbi och utsikten var så otroligt fin. 
 
Vi hade sån tur. Det blåste ingenting, det var helt klart så vi såg flera mil utöver fjällen och fjordarna. Snön var tillräckligt hård så att vi inte sjönk ned i den allt för mycket solen sken oss i ryggen och det var bara så bra som det kan bli. Definitionen på fantastiskt. Fick nästan fjärilar i magen och lite kär känsla när vi var där på toppen. Vi nådde trollsteinen nästan prick kl  03.00, så på 850 möh åt vi kex och drack varm choklad. Jag har aldrig varit med om något så exotiskt och vackert och fint. Den nattens vandting är det bästa jag gjort. 
 
Vi tog oss sen sakta ned till byn igen och strax innan 6 var vi hemma igen. Jag är så himla glad att Mirela introducerade mig till Ola och att han ville gå med mig för jag hade inte gjort det själv. Ska lägga upp lite bilder senare. Verkligen bästa.  
 
Var helt uppspelt när  jag kom hem, trots att jag varit igång i 23 timmar. Kollade på en film, sov ca en timme och hoppade sedan på flyget till Oslo. 
 
Tack svalbard för en av de bästa veckorna i mitt liv! 

2015-04-22
12:55:09

Några saker jag inte visste om Svalbard
 
Visste ni till exempel att de som bor här har alkoholransonering? De får ett kort som kryssas i varje gång något handlas och ransonen är ca så stor som när man handlar taxfree från ikke EU land och ska ta in i Sverige. Alkohol och tobak och lite annat är ju skattefritt här så det är otroligt billigt, om det var fritt fram skulle det kanske finnas ganska många fler missbrukare, vad vet jag. 
 
 
Visste ni att svalbard bara är tillfälligt Norskt och att det är jättemånga länder som är med om Svalbard men att Norge fått ansvar att driva allt.  Det är snart "omval" och om inte Norge har majoriteten av befolkningen här så kan beslutet omvärderas. Då blir troligen det land som har flest invånare representerat här som får förfrågan. 
 
Visste ni att det sägs att den 2a största befolkningsgruppen här är Thai?? Jag vet inte helt säkert men det är vad som sägs. Tänk om några år om Svalbard helt plötsligt skulle bli thailändskt?? 
 
Visste ni att alla kan få vapenlisence för självförsvar mot isbjörn utan att ens ha rört ett gevär någon gång i sitt liv?? Bara att ansöka hos sysselmannen. 
 
Visste ni att man inte kan födas eller begravas på Svalbard? Alla som är gravida blir två veckor innan BF nedflugna till fastlandet där de får hushålla bäst de vill tills barnet är ute.  
Om man skulle råka trilla av pinnen medan man är här blir kroppen forslad  till fastlandet eftersom det på grund av permafrosten är omöjligt att gräva ned någon. Det är tydligen på tal om att man ska kunna få sin aska strödd här efter att kroppen  kremerats på fastlandet men det är inte klart ännu. 
 
Visste ni att Svalbard är det landområde  som ligger  längst norr ut i världen som har tätbefolkade områden. De är också här det nordligaste universitetet ligger.  
 
Visste ni att det finns mer än  dubbelt så många skotrar som människor här? Eftersom det är skattefritt så är det ofta billigare att köpa ny än att laga så när den inte fungerar längre så parkeras den för att aldrig mer förflyttas och så kommer en ny hit. 
Det finns också många fler björnar än människor och ändå är det folk som bott här i över tio år och aldrig sett en. 
 
Visste ni att en timme på skoter ut i vildmarken är lika med 12-18 timmar vandring om man skulle gå samma väg tillbaka. Man vill alltså inte att ens skoter lägger av 5 timmars skotertur iväg..... Det är lag på att ha med vapen och tält samt förnödenheter för att klara minst ett dygn i vildmarken. 
 
 
Det finns en matbutik här, ett sjukhus, ett värmeverk, ett kulturhus och en flygplats. Sedan flera hotell, restauranger och barer, turistkontor och souvenirer. Det är typ det som finns. Alla känner alla och alla vet allt som har hänt i byn. Det är ganska mysigt så här när man är på besök men kanske blir tråkigt och jobbigt i längden...  
 
Något jag har kommit fram till de här dagarna är att om jag skulle flytta hit så måste jag ta vapenlicens samt köpa vapen och skoter. Det är så tråkigt att bara kunna röra sig runt i lilla byn ensam. Så fort man ska utanför så är risken för isbjörnar så stor att det vore dumt att utmana ödet och så är det svårt att ta sig fram i snön och på isen. 
 
Det finns ca 20km väg och that's it. Så bil är inte jättevärt...  Ja det är dagens tankar. 
 
 
 Igår flög jag till gruvsamhället Svea i den här lilla flygmaskinen. Det var en upplevelse det. Både turen och gruvan. 
 
Terminalen och incheckning här!
 
Inne i planet fanns 18 sittplatser plus två piloter. Det var ca 1,6m högt i tak och lika brett. Mycket intressant!

2015-04-20
20:34:00

Några bilder från gårdagens beachhæng
 
 
 
Ett ord: MAGISKT

2015-04-20
20:27:00

Snøblind, fartblind och blændad av Arktis skønhet
Till att børja med så ber jag om ursækt før eventuella problem att læsa texten med norska boktsæver. 
 
Startade dagen tidigt, 06.45 ringde klockan. 
 
Kækade frukost och bylsade på mig alla klæder och gick ned till ett av hotellen dær det var pickup.
 
Jag træffade mina fellow skotervænner och våra guider. Vi var bara fem stycken (tack gode gud, har hørt rykten om att det fanns sællskap på øver 40 ibland) och två guider. 
 
Efter att ha blivit kittade med skoter och utrustning fick jag, som var den enda som aldrig kørt typ, en snabbkurs i hur en skoter fungerar. Gas, broms, klart. 
 
Vi startade lite lagom långsamt men utøver dagen brassa vi på mer och mer. Snøn låg så packad att det gick lætt att gasa på. Nær vi kørde øver fjorden var det ca 30 minuter frikørning och då var det många gånger jag kom upp i øver 110 och fy fan va kul det var. Sån jækla kænlsa att svæva fram øver snøn. Och att se de andra skotrarna runt omkring med snøn yrande bakom dem. Alltså det var en svårslagen kænsla.
 
Vi hade verkligen tur med vædret. Det var næstan ingen vind alls och solen var framme mer æn den var borta. Ibland var det lite dimmigt nær vi kørde upp på toppar men annars var det strålande vackert. Så dær så att jag næstan tappade andan nær jag såg på det. 
 
Vi såg fjællripor, sælar, renar och så sjælvaste polarkungen!! Alltså lelle lelle isbjørnen. SÅ MÆKTIGT!!!
 
Det var en helt otrolig upplevelse. Så himla fin dag! Jag ær lite sliten i kroppen men æn så længe kænns det førvånandsvært bra. Lite mer æn 200 km kørde vi och inte en ænda gång hade jag kramp i tummen. Så bra :) Det jobbigaste var typ nær det blev så ljust att man bara såg vitt vitt vitt øverallt. Det var svårt att fatta hur snabbt man faktiskt kørde då!


Ja ni kan ju tænka er va pulsen gick upp nær vi hitta de hær purfærska spåren.
Bra stora labbar har de.


Vi loopade runt spåren och kørde dit vi trodde bjønen skulle gå. Och vips så kom han lufsande. Målmedveten och till synes helt oberørd.
Dagens absoluta højdpunkt!!!

Pærlan før dagen

En fet ringsæl
Glaciærvægg

Ett litet sælhål
Våra guider spanar efter (skyddar oss från) isbjønar.
 

Dagens lunch - pasta bolognese
 Lilla arktiska renen. Den har kortare ben æn en vanlig ren før att inte frysa så mycket. Visste ni att den bara lever i ca 8-10 år før att den svælter ihjæl? :( Inte direkt før att det inte finns någon mat men før att de måste gnaga i isen før att hitta den och då slits tænderna ner så tillslut har de inga kvar och då dør de. Så sorgligt!
En vælkamoflerad ripa.
 
 
 Absolut en av de bæsta dagarna i mitt liv. Svalbard har verkligen fångat mitt hjærta och redan førsta dagen ville jag flytta hit. Jag ær inte mindre øvertygad nu direkt. Kanske blir det en sæsong hær en gång i livet. Det vore nåt det.