the flipflop life

2014-01-13
14:47:19

Yangon och första intrycket av Burma/Myanmar
Åkte ifrån Bangkok tidigt i söndags morse. Var trött och seg eftersom jag var ute sent på lördagen.

Kan ju berätta varför, även om det inte var det jag tänkte skriva om från början... Jag besökte den där champagnebaren uppe på taket på en av skyskraporna som jag pratat om. Det var sjuuhuukt fint där uppe och riktigt nice stämning. Trodde dock att det skulle vara mer folk. Jag hade klätt upp mig i finaste kläderna och fixat håret för att var säker på att komma in. Desscode kan ju vara lite känsligt ibland.

Det gick fint att komma in och jag beställde ett glas Mumm Champagne och ett fruktfat. Satte mig under den bara himlen och njöt. (kan dessvärre inte lägga upp bilder på grund av det långsamma internet...) Det var lite små shower med 4 thai som skred omkring och pose:ade. Ganska kul att se på, och den ena killen var sjukt snygg!

Det var många par som var där och jag var den enda européen. De andra kom från aseatiska länder och Australien. Jag satt själv hela kvällen och hade 3 st servitörer som hela tiden passade upp på mig, gjorde konster och jonglerade med flaskor, så mig gick det ingen nöd på. Men med sällskap hade det ju såklart varit helt annorlunda.
 
Om jag åker tillbaka till Bangkok vill jag lätt åka dit igen. Skulle gärna äta middag däruppe på 20:e våningen.
 
När jag skulle betala notan så förstod jag genast varför det inte var så fullt där uppe. Jag köpte totalt ett glas champagne, ett fruktfat, en frozen drink och en öl. Kalaset gick på mer än jag spenderat på en hel dag tidigare, 2600 bath. 550 kronor ungefär. Så inga thaipriser som gällde där uppe och det var champagnen som var dyr, 260kr glaset. Tittade på priserna för en hel flaska och de låg på mellan 3000-10000 svenska kronor. GALET! Men det var en flott upplevelse. 
 
Nåja.
Tillbaka till vad jag hade in mind.
Klockan 12.00 lokal tid studsade vårt plan ner på landningsbanan. Det var inte den bästa landningen jag varit med om men vi klarade oss fint. 
Att komma in i landet gick snabbt och smidigt så när jag växlat mina nya dollars till kyatts så delade jag en taxi med en kille in till stan.
När vi satte oss i bilen såg jag en spännande sak. Ratten på vänster sida trots det är högertrafik. Verkar mycket osmidigt och framförallt så är sikten asdålig. Men ja. Så fungerar det här.
Taxichauffören var mycket duktig på engelska och väldigt trevlig och pratsam. Han visste mycket och gav gärna tips. Det kändes verkligen inte som att han ville lura på oss något som  många människor i Thailand, utan ville bara vara snäll.
Killen jag åkte med hade bokat ett rum och eftersom jag är lat så orkade jag inte leta efter ett hostel med ryggsäck i denna tryckande hetta så tog första bästa lediga. 25 dollar natten. Det var ett fint hotell. Väldigt nytt. Så nytt att det inte ens var färdigt än. Plasten kvar på tvn, prislappen kvar på handdukshängaren och inget fungerande internet. Next week, yesyes, working next week. We are new. yesyes. Hjälper ju inte mig särskilt mycket men ändå. 
 
Jag tog mig en liten runda på stan, gick på marknader och mötte inte en enda västerlänning på hur länge som helst. Dessutom fick jag gå omkring i fred. Ingen försökte pracka på mig någonting, ingen skrek till mig eller rörde mig. De bara stirrade. Råglodde. Vart jag än vände mig så var det många par ögon som följde. Barn pekade och drog i sina mammors kjolar. Gömde sig bakom och kikade och pekade mera.  Ändå hade jag långbyxor och t-shirt på mig. Även om det är många turister här så är det trots allt mest aseater och indier. Varjefall av det jag hittils sett. Det är en speciell känsla.

Jag fotade mycket och folk berättade om sina fantastiska priser. Yes yes, only 100 cats. Cats tänkte jag. Vad är det frågan om? Jag vet att kattdjur har någon form av helig betydelse här men jag fattade ingenting. Ska jag betala med katter, så som man i Egypten betalar med kameler? Men sedan kopplade jag. Deras valuta, Kyatts, uttalas cats. Jag trodde det uttalades som det stavas.... Upplysning!

Efter ett tag behövde jag lite mat och svalka så gick in på en mall, där satt en blond kille och drack öl så jag frågade om jag fick joina. Lätt sa han. Han var finsk och hette Erik vi käkade middag tillsammans. Det var supergod mat,även om det kan vara lite svårt att förstå vad de menar ibland, eller åtmindstone får man sig ett gott skratt. Vad sägs om:
Deep fried spare lips
Friend chicken
Fresh porn
Chickenpork
 
Ja ni fattar. Google translate är kanske inte tipptopp för burmesiska till engelska. Heheh
 
 Vi pratade och hade mycket trevligt. Vi åkte sedan tillsammans till Shwedagon Pagada. Det mest kända i hela Yangon. Och WOW. alltså WOW. 
Sjukt imponerande tempelområde. Helt täckt i guld.I solnegången kan det vara bland det coolaste byggnaderna jag sett. Flera ton guld och över 80 000 ädelstenar. Jag ska lägga upp bilder när jag har bättre nät. Vi gick omkring barfota och kollade på munkar och människor. Även här såg vi bara 6-7 andra vita människor. Gott tecken! 
Det enda som var lite konstigt med den här platsen var att runt om fanns massa bönerum. En budda satt ståtligt i ena änden och folk bad mot statyn. Bakom statyn hade de satt upp blinkande neonlampor. Såg helt sjukt ut. Vi fick senare höra att det var sponsorer till området som ville ha det så. Ingen gillar det egentligen. Och det förstår jag. Såg verkligen malplacerat ut. 

Efter tempelvisiten spatserade vi vidare. Gick till den kinesiska marknaden och satte oss sedan och tog ett par öl. Allt stänger här kl 23, men vi lyckades hamna på ett ställe som tydligen inte gjorde det. Men dock stängdes dörrar och gardiner drogs för så gissar att det inte var helt lagligt. 

Vid halv två tiden bestämde vi oss för att gå hem. Vi var helt ensamma på gatorna. Tidigare satt många människor och drack tillsammans men inte nu. Jag tog en taxi men kom inte ihåg vad hotellet hette eller vilken adress det låg på. Och telefonen hade dött och det var där jag hade infon... Som tur var, var taxichauffören mycket hjälpsam, och efter 30 minuter (borde tagit max 5-10) hittade vi det. Han var så himla snäll. Hotellet var låst och stängt (eftersom att allt stängs kl 23) så han var snäll och ringde och väckte någon som kunde öppna åt mig. Verkligen supersnäll. Vet inte hur jag hade gjort annars. Det är bara burmesiska telefoner som fungerar här och hade jag haft en så hade den ändå varit slut på batteri. 
Nåja. Snälla snälla människor som är här. 
 
Alltså jag är så imponerad av Burma so far. Yangon är litet och inte alls så hektist som Bangkok. Husen är till största delen gamla och svarta av smuts från avgaser och föroreningar. Det finns inte en enda moped eller motorcykel utan det är bil eller cykelrischa som gäller. Allt säljs på gatan och ingenting är anpassat för tursiter. Marknaderna här är till för de som bor här. Har höga förväntningar på resten av landet. Åker vidare imorgon till Mandalay troligtvis. Är egentligen sugen på lite strand och hav, men det är ganska dyrt med boende där och en liten omväg. Men jag ska överväga. Imorgon tar jag ett beslut. 
 
 
Ps. Ber om ursäkt om det är jobbigt med ett långt inlägg men det är så mycket intryck här! När jag nu har tid att sitta ner och skriva så är det bäst att göra det.
 
Taggar: Myanmar, asien 2014, burma, resa, travel;

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: